MK

Проект на Светска Банка 2021

Светска Банка помага да се заштитат луѓето од епидемијата и да се одговори на итните приоритети на здравствениот сектор за намалување на притисокот врз здравствените системи. Проектот за одговор при итен случај COVID-19 ќе обезбеди итна поддршка за ограничување на локалниот пренос на вирусот преку зајакнување на системите за надзор на болести и лабораториите за јавно здравје преку набавка на дијагностички комплети, реагенси, потрошен материјал, лична заштитна опрема и обука за соодветните протоколи. Ќе се обезбеди и поддршка за ограничени реновирање за да се создадат дополнителни кревети на Одделението за интензивна нега, за системи за управување и отстранување на медицински отпад и за мобилизирање на дополнителни капацитети на здравствениот систем преку финансирање на платите на обучените и добро опремени здравствени работници кои не беа предвидени во државниот буџет.

Инсталација на 17 преносни ултразвучни системи и 17 мобилни рендген Mindray низ цела Македонија болници (2021).

  • Монтажа во Градска болница Тетово
  • Инсталација во Инфективна клиничка болница-Скопје
  • Монтажа во Гевгелија, Неготино, Градска болница Струга

Медицинската опрема што денеска пристигна во земјава како донација е произведена во Јужна Кореја, а според договорот потпишан на 3 април со УНОПС. Во рамките на помошта на Европската унија континуирано пристигнува медицинска и заштитна опрема согласно утврдената приоритетна листа, информираа претходно денеска од СЕП, која е координатор на странската помош за земјава.

Испорачани:

  • Монитор на пациентот x 20
  • Респираторни системи x 20
  • Пумпа за инфузија