MK

За нас

Од 1993

За Нас

Компанијата SONIX е основана во 1993 година. По осамостојувањето на Република Македонија, во периодот на транзиција на социјалните, економските и деловните односи, основачот Анастасија Дудеска започна со приватен бизнис. Идејата за продажба на медицинска опрема произлезе од контактите и соработката што таа ги имаше со претставништвото на Hewlett Packard за Македонија за делот за медицинска опрема. Како и секој почеток, не беше лесно. Потоа започнала соработка со холандската компанија Енраф Нониус која произведува опрема за физикална терапија. Главниот подем започна со договорот за застапување на јапонската компанија ALOKA, која беше светски бренд за ECHO уреди. Квалитетот на опремата, правилниот однос помеѓу менаџментот и вработените, грижата за корисниците - особено во едукацијата за користење на опремата и сервисирањето, ја издигна компанијата на прв план во областа во која работеше. Успехот на SONIX беше потврден со инсталирањето на голем број ултразвучни апарати како во државните институции така и во приватниот сектор. Во тој период најсовремена опрема беше поставена во: Градска болница-Скопје, Клинички центар во Скопје, Воена болница Скопје, Општа болница Штип, болниците во Прилеп, Битола, Кичево, проширувајќи се во сите градови низ Македонија.

Раст

Соникс

Растот на компанијата продолжува со вклучувањето на Кирил Дудески како млада и амбициозна личност која порасна со SONIX. Информациите и искуството што ги стекнал заинтересирајќи се за компанијата му овозможиле да ги прошири активностите на компанијата. Значаен чекор беше договорот за ексклузивно застапување на светската компанија Mindray, која е еден од врвните светски производители на медицинска опрема со широк асортиман. Проширување на контактите со други светски познати брендови за медицинска опрема (Borcad, Tuttnauer, NingboDavid, Bistos, Smit&Nephew, BTL, DJO Global, GameReady, HP Cosmos, HydroPhysio, InBody, Dimerzi, Starset, Optium). Ова овозможи да се прошири опсегот на понуди и да се понуди комплетно решение за опремување на цели болници. Покрај на македонскиот пазар, SONIX работи и на поголеми меѓународни проекти, кои успешно одговориле на барањата за донација на Фондацијата Новак Ѓоковиќ, проектите на Обединетите нации, проектите на Карлос Леополдо, Општата болница Дунавски Кристали Љубљана - Словенија во подготовка. Квалитетот на опремата како и работата на менаџментот на компанијата го потврдија наградите кои SONIX ги добиваше секоја година на саемите за медицина, како и наградите на застапените производители на медицинска опрема за најдобар дистрибутер, најбрзо растечки дистрибутер, пазар пенетрација итн.

Обраќање на основачот

Анастасија Дудеска

Во периодот на големи турбулентни општествени процеси, како процесот на осамостојување на Македонија од СФРЈ и создавање на самостојна Република, со голема подршка на семејството, а пред се на сопругот, ја основав фирмата Соникс. Почетоците беа тешки, на моменти и фурстрирачки. Патот за да се изгради фирма, а особено во 90-те години на минатито век како период во кој се формираше банкарскиот систем, централниот регистер, царински систем како и самиот систем на бизнис заедница, проследен со мала информациска покриеност, беше доста нестабилен, а со тоа и влеваше чувство на несигурност во сите оние кои истапивме чекор напред од општествените фирми и започнавме свој сопствен бизнис.

Решителноста и упорноста ми беа носечки сили за да успеам да создадам и да дадам континуитет во работењето да пренесам на нови генерации и понатака да ја оставам фирмата на мојот син. Горда сум што веќе 30 години успешно СОНИКС пишува историја на нашиот пазар. Заедно со своите вработени СОНИКС ја вброивме во првите редови на понудувачи на медицинска опрема. За успешната работа добивме многу награди од разни институции, а прогласена бев и за најуспешен меџер на Балканот од АЛОКА фабриката за производство на ултразвучни апарати од Јапонија. Визијата која ја имав за оваа фирма се оствари, тоа ме прави среќна.

Создавањето е дел од животот кое треба да биде константно проследено со многу желба и ентузијазам да се постигне и да се стреми кон врвот на успехот и поединечно и тимски.

Со надеж за многу други поголеми успеси,
Анастасија Дудеска, основач на СОНИКС

Брендови

Наши Партнери